Co ouderschap samen zorgen voor jullie kinderen

De voordelen voor jullie kinderen:


Continuïteit en stabiliteit:
Co-ouderschap kan de stabiliteit en continuïteit in het leven van een kind bevorderen doordat het regelmatig contact heeft met beide ouders.

Emotionele ondersteuning:
Kinderen hebben de mogelijkheid om een sterke band te behouden met beide ouders, wat kan bijdragen aan hun emotionele welzijn en gevoel van veiligheid.

Rolmodel:
Door beide ouders actief betrokken te zien in hun leven, kunnen kinderen positieve rolmodellen hebben voor verschillende aspecten van hun ontwikkeling.

Flexibiliteit:
Het kan kinderen helpen om flexibiliteit te ontwikkelen in het omgaan met veranderingen en verschillende omgevingen, wat een waardevolle vaardigheid kan zijn in het leven.

Goed co-ouderschap verwijst naar een vorm van ouderschap waarbij jullie als ouders na de scheiding of relatiebreuk blijven samenwerken om de opvoeding en zorg voor jullie kinderen te delen. Het doel van goed co-ouderschap is om de belangen van jullie kinderen op de eerste plaats te zetten en ervoor te zorgen dat ze een gezonde en stabiele relatie met beide ouders behouden.

Belangrijke aspecten van goed co-ouderschap zijn onder meer open communicatie tussen de ouders, het maken van duidelijke afspraken over de opvoeding, de financiën en andere belangrijke kwesties met betrekking tot de kinderen, en het respecteren van elkaars rol als ouder.


Tips om co-ouderschap soepel te laten verlopen:

Zie co-ouderschap als een nieuwe relatie

Een eerste stap naar succesvol co-ouderschap is dat je dit ook weer gaat zien als een relatie, maar dan in een heel nieuwe vorm. Deze nieuwe relatie met je ex partner draait volledig om het belang van je kinderen.

Toon belangstelling

Laat aan je kind merken dat je het hem gunt dat hij tijd doorbrengt met de andere ouder. Wens ze veel plezier en toon belangstelling.

Concurreer niet met je ex

  Jullie zijn allebei even belangrijk voor je kind en hij heeft recht op een relatie met jullie beide.

  Laat je niet negatief uit over je ex in het bijzijn van je kind

  Houd de communicatie altijd respectvol. Praat in het bijzijn van je kind niet negatief over de andere ouder. Voorkom ook dat anderen (familie of vrienden) dit doen. Kinderen zijn loyaal naar beide ouders en hebben hier ook recht op.

  Informeer elkaar

  Het is prettig voor je kind als beide ouders op de hoogte zijn van belangrijke zaken. Communiceer dit dus onderlinge en leg de verantwoordelijkheid voor het overdragen van informatie niet bij je kind.

  Respecteer elkaars regels

   Het geeft je kind rust en duidelijkheid als jullie hem op een vergelijkbare manier opvoeden. Probeer zoveel mogelijk op een lijn te zitten, maar respecteer ook de regels van de ander.