Scheidingsadvies & Mediation

Gezinsvriendelijk scheiden

Jullie zijn getrouwd, samenwonend of geregistreerd partner en hebben besloten om uit elkaar te gaan. In alle gevallen is scheiden niet gemakkelijk. Het behouden van de relatie tijdens een scheiding of relatiebreuk met kinderen is extra belangrijk. Zowel voor jullie als ouders als voor de kinderen. Jullie nemen afscheid van elkaar als partner, maar blijven voor altijd verbonden als ouder. En of we het willen of niet, kinderen zijn betrokken wanneer ouders besluiten uit elkaar te gaan. In de huidige scheidingsafwikkeling is weinig ruimte voor het welzijn van de kinderen. Door hoog opgelopen emoties, stress en oude relatiepatronen, wordt het welzijn van de kinderen vaak uit het oog verloren.

Als systemisch scheidingsadviseur en mediator begeleid ik bij een gezonde afhechting van de partnerrelatie en bij de financiele en fiscale afwikkeling. In traditionele mediation wordt geen advies gegeven, terwijl een scheiding vaak een emotioneel proces is. Het kan juist fijn zijn om wel advies te krijgen. Ik bied maatwerk met het welzijn van de kinderen voorop. 

Scheidings- en ouderschapsplan

Iedere scheiding is anders en vraagt om maatwerk. Ik werk volgens een duidelijk stappenplan, waarbij alle punten die bij een scheiding horen aan bod komen. Dit zorgt voor rust en overzicht. Natuurlijk altijd vanuit een persoonlijke aanpak.

  • Kennismaking: Tijdens een kostenloos kennismakingsgesprek bespreken we wederzijdse verwachtingen, waarna we besluiten om met elkaar verder te gaan.
  • Afhechten partnerrelatie: Deze stap is essentieel om op een gezonde en constructieve manier afspraken met elkaar te kunnen maken.
  • Financiën: Afhankelijk van de omstandigheden maken we afspraken over de woning, spaargeld, verzekeringen, pensioen, alimentatie etc. We kijken naar de persoonlijke financiele situatie en wensen en maken op basis daarvan heldere berekeningen, zodat jullie na de scheiding weten waar je aan toe bent.
  • Ouderschapsplan (Kindzorgmodel): De toekomst van de kinderen wordt uitgebreid besproken. De afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Liever gebruik ik het woord 'Kindzorgmodel'. Voor de ontwikkeling van het kind is het belangrijk dat het zich met beide ouders kan verbinden. Dit is het uitgangspunt van de afspraken die jullie samen maken.
  • Convenant of Vaststellingsovereenkomst: Jullie ontvangen de conceptstukken om deze in alle rust door te nemen. Na de puntjes op de i, nemen we de afspraken nog eens door. Pas wanneer jullie het er samen volledig mee eens zijn, wordt er getekend.
  • Indienen rechtbank: In geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap dien ik een verzoekschrift tot scheiding in bij de rechtbank.
  • Afronding echtscheiding: De echtscheiding moet zijn ingeschreven in de registers van de Burgelijke Stand. De datum waarop jullie scheiding is ingeschreven, is de officiële datum van jullie scheiding.
  • Evaluatie- en eindgesprek: Tijdens het evaluatie- en eindgesprek help ik bij de laatste administratieve handelingen die pas mogelijk zijn als de echtscheiding rond is. Ook evalueren we de afronding van de scheiding en kijken we vooruit naar de start van een nieuw begin.

Werkwijze Scheidingsadvies & Mediation

In tegenstelling tot traditionele mediation bij scheidingen geef ik ruimte aan de relatie in plaats van allen de praktische en financiële afwikkeling. Naast mediator werk ik als systemisch relatiecoach en scheidingsadviseur, zodat ik ook emotioneel kan ondersteunen bij het scheidingsproces. Ik werk samen met een breed netwerk aan gespecialiseerde professionals die kunnen adviseren en begeleiden bij de administratieve en financiële afwikkeling van een scheiding. Zo sta ik het hele traject naast jullie: van de financiële en juridische afwikkeling tot de emotionele verwerking in het gezin. Indien gewenst spreek ik ook met de kinderen (1-op-1 of in gezinsverband), zodat ook hun stem gehoord wordt.

Plan hier een informatiegesprek/kennismaking

                

"Samen een probleem oplossen geeft voldoening en vertrouwen"

Aangesloten bij